Franska statens järnvägar betalar skadestånd till USA
5 timmar sedan
I början av december kom det franska statliga järnvägsbolaget SNCF överens om att betala 60 miljoner dollar i skadestånd till amerikanska judar som överlevt förintelsen.
Men efter det att överenskommelsen i början mottogs med stora rubriker har nu kritiken tilltagit. Många befarar att skadeståndet kan medföra ökad antisemitism.
- Givetvis kan man aldrig reparera de fasor och de brott som inträffade under andra världskriget. Men man måste vara solidarisk, sade nyligen det franska parlamentets talesman Romain Nadal gällande överenskommelsen mellan Frankrike och USA.
60 miljoner dollar
Många var de som i början hyllade nyheten angående det franska järnvägsbolaget SNCF som ska betala 60 miljoner dollar i skadestånd till amerikanska judar som överlevt förintelsen.
Under andra världskriget hjälpte den franska tågoperatören SNCF Tyskland att transportera nästan 80 000 judar i godsvagnar till nazisternas förintelseläger. Endast 3 000 av dem överlevde.
Nu svänger opinionen
Men bara ett par veckor efter att det franska parlamentet accepterat överenskommelsen med USA, har opinionen börjat svänga.
Många kritiker anser att Frankrike tvingats att gå med på skadeståndet. Annars hade SNCF hotats bli utan framtida kontrakt i USA, på grund av sitt agerande under andra världskriget.
Det franska tågbolaget önskar nu bygga tågsträckor och leverera sina tåg till den amerikanska järnvägsmarknaden. I staten Maryland är man nära att skaffa ett betydande kontrakt på tre miljarder dollar.
Först nu när överenskommelsen accepterats av det franska Parlamentet kan SNCF lägga fram ett bud för byggplanerna.
Ska Shoah vara business?
Annan kritik har framförts av flera franska tidningar som på senare tid haft titlar som "Shoah business". Där ställer man sig frågan om det är rätt att fortsätta kräva ekonomiska skadestånd för andra världskrigets brott. Kanske har det blivit för mycket business i frågan, menar vissa kritiker. Det har snart gått 70 år sedan freden slöts i maj 1945.
"Kan Shoah Business kanske till och med bidra till att öka antisemitismen i Frankrike", undrar andra.
En av de som räds detta är den internationellt kände sociologen och författaren Michel Wieviorka som själv är jude. Flera av hans släktingar omkom i förintelsen. Wieviorka är chef för högskolan för Samhällskunskap EHESS i Paris.
I en färsk intervju till kulturtidningen Télérama kritiserar han överenskommelsen mellan Frankrike och USA på 60 miljoner dollar.
- Jag beklagar beslutet, för det kan spä på många fördomar om judar, menar Michel Wieviorka oroligt.
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/0 ... d-till-usa